
Våra hem, kontor, sjukhus och skolor behöver hållas rena. Våra tågstationer, ambulanser och industrier behöver fungera. Då, nu och i framtiden. Att säga att Sverige stannar utan städning och sanering är ingen överdrift. Och det finns många anledningar till att dessa yrken är riktigt viktiga jobb. Jobb att satsa på.
En ambulans, ett smutsigt golv i en restaurang, smutsiga skoltoaletter, klotter på allmänna platser, vattenskador, maskiner i en industri. Allt måste städas eller saneras. Städning och sanering förebygger sjukdomar, räddar liv och skapar en miljö som vi trivs och lever i. Städare och sanerare tar sig an de mest olika uppgifterna varje dag och gör det med bravur. De utför ett samhällsbärande och livsviktigt arbete som vi bara kommer att behöva mer av. Städ-och serviceyrken är framtidsyrken och här är sju skäl till det:
1. Skapar trygghet
Efter en lägenhetsbrand kan det mesta av ett hem vara till synes totalförstört. Men en sanerare kan återställa mer än vad många tror genom avancerad rengöring. När människor får återvända till sitt boende efter en så pass traumatisk upplevelse som en brand kan de känna sig trygga igen. Stora industrier och sjukhus fungerar inte ordentligt om de inte städas. Genom att dessa platser städas skapas ett lugn för verksamheterna med kännedomen att de kan rulla på som vanligt.
2. Meningsfullt arbete
Med rätt metoder och rätt verktyg ser kvalificerade städare till att städningen blir ännu bättre genom att den också blir mer hållbar. Rätt utförd städning förlänger dessutom livslängden på hem, serviceställen och utrymmen. Sanerarnas insatser med att rädda och återställa platser efter brand- och vattenskador skapar värden och ökar hållbarheten. Genom att försöka rädda det som blivit förstört behöver det inte produceras och köpas nytt, vilket gynnar klimatet. Att städa och sanera är att ta vara på de resurser som redan finns. Det är lönsamt både ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv.
3. En växande bransch
Städ- och servicebranschen har extremt goda framtidsutsikter. Branschen har över tid vuxit i rasande fart och det finns stora möjligheter att få jobb. Efterfrågan på duktiga och kompetenta medarbetare är hög– framför allt medarbetare som har ett engagemang och tycker det är spännande med städning.
Städ- och servicebranschen motsvarar strax över en procent av den totala arbetskraften i Sverige.
4. Gör stor nytta för samhället
Genom att skolor, kontor och allmänna platser städas och saneras gör de anställda stora insatser för ett fungerande samhälle. När sanerare sanerar efter bränder och översvämningar tar de bland annat bort miljö- och hälsofarliga ämnen som asbest, radon, kemikalier och olja. Genom städning ser städarna till att hålla smuts och bakterier borta och att platserna vi vistas på är säkra. Detta var extremt viktigt under pandemin – att sanera ambulanser och sjukhus räddade liv. Människor och djur skyddas genom städning och sanering vilket bidrar till samhällets välfärd på ett viktigt sätt.

5. Skapar arbetstillfällen
Städ- och serviceyrken är viktiga instegsjobb, särskilt för de som annars står en bit ifrån arbetsmarknaden. Genom att vara viktiga dörröppnare för bland andra långtidsarbetslösa, nyanlända, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning, bidrar branschen med en enorm samhällsnytta.
Om du dessutom väljer att jobba hos ett företag med kollektivavtal får du en bra lön, pensionssparande och är försäkrad. Det finns många karriärvägar inom företagen och du kan exempelvis utvecklas och bli arbetsledare, eller platschef.
6. Utvidgar kunskaperna
Många kanske tror att de kan städa bra. Men det krävs kunskap för att städa på ett effektivt sätt som också får bort mikroorganismer. De flesta som jobbar som städare genomgår en yrkesutbildning som innebär att man måste klara ett praktiskt och ett teoretiskt prov för att certifieras. Sanerare utbildas av arbetsgivaren och behöver minst sex månaders upplärning innan de får ge sig ut i arbetslivet. Genom att utbilda sina anställda bidrar städ- och sanerarföretagen till en kunskapshöjning inom branscherna och fler karriäröppningar.
7. Yrken i ständig rörelse
En sanerare har ett varierat arbete som innebär att de får jobba på många olika sorters platser och med olika typer av uppdrag. Som sanerare får man vara extremt lösningsorienterad: Det går inte att utföra alla uppdrag på samma sätt överallt utan man måste anpassa sig efter var man befinner sig.
Enligt många städare är deras yrke framför allt både roligt och bra för kroppen. Jobbet är inte lika stillasittande som ett kontorsjobb, man har omväxlande arbetsuppgifter i intressanta miljöer och kollegorna är trevliga. Ofta kommer de anställda på städföretagen från många olika länder, något som skapar många intressanta utbyten och vänskapsband.
Städ- och servicebranschen befinner sig i ständig rörelse, precis som samhället i övrigt. Städare och sanerare håller våra gemensamma platser rena och fungerande så att vi mår bra och presterar både privat och på jobbet. De ser till att kugghjulen snurrar så att Sverige inte stannar.
De har helt enkelt Ett Riktigt Viktigt Jobb!
Om kampanjen
Kampanjen Ett Riktigt Viktigt Jobb belyser viktiga, samhällsbärande jobb och lyfter de personer som jobbar hårt varje dag för att få vårt land att fungera. Almega Serviceföretagen står bakom projektet och vill att de som arbetar, kanske ibland i det dolda, ska känna sig stolta över sina livsviktiga insatser.
Läs ordförande Emma Uneviks ord om kampanjen.

Sanerarna
Ett varierat arbete med
olika förutsättningar och
unika utmaningar.
Städarna
Möt människorna som genom sitt jobb ser till att samhället fungerar.
Kampanjen
Låt oss berätta mer om
Ett Riktigt Viktigt Jobb.
