
Bernhard Barkfeldt Stahre har sanering i blodet, hans pappa startade Stahrebolaget redan 1974. När han som 14-åring kom i kontakt med saneringsbranschen för första gången hade han inga planer på att stanna inom den. Sedan dess har han gjort alla typer av sanering i sin pappas företag – allt från fuktsanering till brandsanering.
Så småningom fick Bernhard rollen som vd i familjeföretaget och 2021 köptes Stahrebolaget upp av Ocab Mitt. Där arbetar Bernhard idag som affärsområdeschef samtidigt som han är styrelseordförande i Almega Saneringsföretagen.
– Sanerare är ett yrke som alltid är högaktuellt oavsett omvärldssituation. Här har man verkligen chansen att få ett varierande arbete som även är utmanande, säger Bernhard Barkfeldt Stahre.
Ett viktigt arbete med stort behov av fler anställda
En anledning till att kampanjen Ett Riktigt Viktigt Jobb nu tar riktning mot sanering är för att belysa sanerarnas viktiga och spännande arbete. Branschen är i ständig rörelse och de flesta företag har alltid ett behov av fler anställda.
– Länge har sanering setts som ett skitigt arbete som inte kräver någon kompetens. Vi vill visa att detta är långt ifrån sanningen. Många tror att sanering endast handlar om bekämpning av skadedjur och så kallade socialsaneringar men faktum är att branschen är betydligt bredare än så. Här ingår rengöring och återställande av platser efter brand, fuktskador, klotter, asbest, ventilation, lösöre och industristopp på grund av maskinhaveri eller liknande. Viktiga insatser för att samhället ska fortsätta rulla, berättar Bernhard.
“Industrierna skulle inte fungera ordentligt utan sanerarna”

Specialister inom olika områden
De flesta sanerare utbildas inom sitt område, annars kan det gå riktigt fel. Om man exempelvis ska ta bort klotter behöver man veta vilka kemikalier som ska användas för att återställa platsen till sitt originalskick.
– Saneringsbranschen är konjunkturoberoende, skador sker oavsett samhällseffekter.
Inom saneringsbranschen är man specialist på det område man jobbar med, vilket bidrar till att man känner sig högt värderad som medarbetare då arbetsgivaren är i behov av just den expertis som man besitter. Men det finns också stora möjligheter att utvecklas.
– Det finns potential att utvecklas både "sidledes" och "uppåt" i branschen, antingen går man vidare och specialiserar sig inom annan typ av sanering eller så går man uppåt och blir arbetsledare eller liknande.
Måste kunna hantera nödsituationer
Bernhard hoppas att fler söker sig till branschen med hjälp av kampanjen Ett Riktigt Viktigt Jobb. Sanerare har en viktig roll i samhället och hjälper människor i nöd, något som är väldigt tillfredställande. Sanering är så mycket mer än bara återställande av skador, det krävs också att man är ”serviceminded” och har empati för de situationer som folk hamnar i.
– Vid händelser som rör privatpersoner måste saneraren kunna hantera eventuell chock och samtidigt ha fokus på vad det är för typ av skada, samt vad det är för arbete som behöver utföras.
I framtiden tror Bernhard att man kommer att sanera ännu mer. Konsumenter blir mer miljömedvetna och slänger mindre. Klimatet förändras och med fler naturkatastrofer ser vi att sanering kommer behövas även framåt. Efter ihållande regn och översvämningar behövs saneraren för att återställa. Därför har sanerare Ett Riktigt Viktigt Jobb.
Om kampanjen
Kampanjen Ett Riktigt Viktigt Jobb belyser viktiga, samhällsbärande jobb och lyfter de personer som jobbar hårt varje dag för att få vårt land att fungera. Almega Serviceföretagen står bakom projektet och vill att de som arbetar, kanske ibland i det dolda, ska känna sig stolta över sina livsviktiga insatser.
Läs ordförande Emma Uneviks ord om kampanjen.

